Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

1/12 και 15/12 «Θεραπευτική αξία των παραμυθιών» στο Μουσείο συναισθημάτων

2/12«Πώς να λέω παραμύθια σαν να ξαναφτιάχνω τον κόσμο»   στο εργαστήρι Μαιρηβή.

8/12,  17.00 -20.00  στο Μουσείο σχολικής ζωής για το «Μάθε τον Δρόμο του Φόβου και παρ’ τον ανάποδα» για να μάθουμε να ξεφοβόμαστε μέσα από τα παραμύθια

9/12 11.00 -14.00 στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση στην πλατεία Αμερικής για την 2η συνάντηση «Παραμύθια ενάντια στην Εξάρτηση» 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Την Δευτέρα 4/11 αφηγήθηκα στους θαλάμους του Ογκολογικού Παίδων, πριν τα έκτακτα εορταστικά φαινόμενα που πλήττουν νοσοκομεία και ιδρύματα αυτές τις μέρες.

Την Κυριακή 10/12, 20.00 θέατρο Μαιρηβή (Σαρρή και Σαχτούρη, Ψυρή) "Και ζήσαν αυτοί καλά γιατί κάποια αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την Διεθνή Αμνηστία.

Παρασκευή 15/12 στις 20.30 για πρώτη φορά στην Αθήνα «Έρωτα και Ψυχή»  και  Κυριακή 17/12 στις 17.00 την «Ιστορία της βασιλόπιτας» στο θέατρο Μαιρηβή (Σαρρή και Σαχτούρη, Ψυρή)

Κυριακή 17/12 στις 20.00 στο θέατρο Μαιρηβή θα κάνουμε την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Προφορικού Λόγου με τους παλιούς και τους πρόσφατους μαθητευόμενους αφηγητές. Ελάτε να πείτε ιστορίες και φέρτε και μεζέδες και γλυκά να το γιορτάσουμε.

 Χριστούγεννα 25/12 θα αφηγηθώ παραμύθια για παιδιά για την Πίστη και 26/12  «Έρωτας και την Ψυχή» μαζί με την ταλαντούχα χορεύτρια Μαρία Κυρμά στο Ba.Ca.Re. στο Βόλο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 14/12 στο Θέατρο Μαιρηβή 20.00, ανθολογία λαϊκών παραμυθιών «Φάρμακο γιάνε την πληγή»,  του Μανώλη Μαυρολέοντα.  

 9, 16 και 30/1 10.30 -12.00 πώς θα διηγούμαστε στα εγγόνια μέσω skype (!) δίπλα στο τζάκι της Πυρνας στην αγαπημένη μου γειτονιά, στην Κηφησιά.

10/1 θα μιλήσω στο μεταπτυχιακό των δασκάλων στο Μαράσλειο.

13/1 είναι το Σάββατο που μαθαίνουμε να διηγούμαστε σαν να ξαναφτιάχνουμε τον κόσμο στο εργαστήρι Μαιρηβή.

20/1 θα συνεχίσουμε στην Διάβαση το εργαστήρι Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση. 

28/1 ταρατατατατατα θα ξεκινήσουμε ένα χρησιμότατο συντομο εργαστήρι “ Η αληθινή μου φωνή" για τα ηχεία του σώματος, τη μέθοδο Γκροτόφσκι και την φωνή του Λύκου και της Κοκκινοσκουφίτσας. Στο αγαπημεεεενο Bateau Lavoir στην Κηφησιά. 

Θα συνεχίσω βέβαια και τα ιδιαίτερα master classes αφήγησης για όσους θέλουν να βάλουν βάλουν καινούρια φτερά στο πέταγμα τους.

Ένα Σαββατόβραδο θα αφηγηθώ στα γενέθλια μια νεαρής 20χρονης γυναίκας που με είχε ακούσει πρώτη φορά όταν ήταν παιδί και τώρα με ξανακαλεί. Τι υπέροχο κοπλιμέντο! Να είσαι απο εκείνα τα καλτσάκια που δεν τρυπάν στην ζωή κάποιων ανθρώπων και να τους ζεσταίνεις τα βήματα. Καλέστε με στα γενέθλια, στούς γάμους, στα σχολεία όπως στο Λίβανο καλούσαν πριν τον εμφύλιο σε κάθε γάμο τον Ποιητή.

Στις 3/2 ελάτε να μάθετε να λετε παραμύθια σαν να ξαναφτιάχνετε τον κόσμο στο Μεταξουργείο στο Εργαστήρι Μαιρηβή όπου θα μιλήσουμε για “Το κακό και την απειλή στα παραμύθια. http://www.mairivi.gr/apps/gr/gcn/workshops/spag/18_1504613447.html

 Το ίδιο απόγευμα θα κάνουμε ένα εργαστήρι αφήγησης στο Κιάτο και την Κυριακή 4/2 ξεκινάμε στο Bateu lavoir στην Κηφησιά το εργαστήρι για την αναζήτηση της αληθινής μας φωνής και θα συνεχιστεί όλες τις Κυριακές το μήνα. 

Την Τρίτη 6/2 ολοκληρώνονται οι συναντήσεις μας στην Πυρνα και προετοιμάζουμε μια μικρή παράσταση αφήγησης για τα εγγόνια τα παιδιά και τους φίλους μας.

7/2 επιστρέφω μετά απο χρόνια στο αγαπημένο Λουτρό των Αέρηδων για μια αφήγηση στα αγγλικά σε ένα διεθνές γκρούπ που επισκέπτεται την χώρα μας.

Σάββατο 10/2 Προχωράμε το εργαστήρι Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση στην Διάβαση

Στο τέλος του μηνα έρχεται στην Ελλάδα ο Αλγερινογάλλος αδελφος Καμέλ Γκενούν, ένας σπουδαίος αφηγητης που θα δωσει παραστασεις αφηγησης 24 και 25/2 για μεγαλους ή/και παιδια στο Διεθνες Φεστιβάλ αφήγησης και κουκλοθεάτρου στο θέατρο Μαιρηβή και θα διδάξει και σε ένα εργαστήρι αφήγησης στο εργαστήρι Μαιρηβή. Δηλώστε συμμετοχές στο 2105222181.

Αυτό το μήνα θα μιλώ βέβαια και στα παιδαγωγικά εργαστήρια για γονείς στην ενορία της Ανάληψης και του Αγίου Γεωργίου στο Βόλο και θα επισκέπτομαι κάποια νηπιαγωγεία και σχολεία στην Αθήνα και το Βελεστίνο.

Αν διδάσκετε σε Γυμνάσιο θυμηθείτε ότι οι παραστάσεις αφήγησης μου είναι πολύ κατάλληλες για την θεματική βδομάδα σας (αφηγήσεις για την εξάρτηση, τον εκφοβισμό, τον πατέρα, την θέση της γυναίκας μέσα στα παραμύθια, η δύναμη της αδυναμίας κ.α.)

Πρωταπριλία αφηγήθηκα στον κήπο της "Πύρνας" στην Κηφησιά κάτω από το πεύκο

όλο το μήνα φυτεύω βασιλικά και κατηφέδες και μαργαρίτες και χαζεύω τα φίδια και τις σαύρες που ξυπνούν.

21 Απριλίου συναντηθήκαμε στο εργαστήρι Μαιρηβή για να μάθουμς για την μνήμη και το παραμύθι, τις τεχνικές απομνημόνευσης και τέτοιους επιστημονικοπαραμυθένιους μηχανισμούς.

28 Απριλίου θα βρεθούμε στο πολιτιστικό κέντρο της Διάβασης για να μιλήσουμε για ένα ένα αλλόκοτο σπάνιο παραμύθι της Σκιάθου που μιλά για την εξαρτητική συμπεριφορά και την ενοχή στα πλαίσια του εργαστηρίου "Παραμύθι και εξαρτηση"

Παρασκευές 4 και 11 Μαίου στις 21.00 μ.μ. στο θέατρο Μαιρηβή (Σαρρή και Σαχτούρη, Ψυρή) ανάβει τον λύχνο η Ψυχή και αντικρύζει τον κακούργο θεό Έρωτα και εγώ σας διηγούμε τα βάσανα τους στην παράσταση αφήγησης " Έρως και Ψυχή"

12 Μαίου 10- 15.00 μ.μ. έχουμε τον εργαστήρι "Το παραμύθι συναντά τις άλλες τέχνες" στο Εργαστήρι Μαιρηβή (Δεληγιώργη και Κεραμεικού" Μεταξουργείο

19 Μαίου 11-14.00 μ.μ. στο πολιτιστικό στέκι της Διάβασης βρίσκουμε το τέλος του Καϋμού σε ένα σκιαθίτικο παραμύθι και τα λάθη μιας μικρής μαϊμούς που δεν ήξερε να ελέγξει την παρόρμηση σε ένα παραμύθι από την Καραϊβική