Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

Σεπτέμβρης αρχή , τροχίζω την γλώσσα μου

6/9 μιλώ σε δασκάλους στην Θεσσαλονίκη για την μαθητεία, την πολλαπλή νοημοσύνη και την προφορική λογοτεχνία

8/9 πρώτη συνάντηση με την ομάδα των εφήβων τσιγγάνων στον Βόλο

22-23/9 ΠΟΛ(Ε)ΙΣ , ευρωπαϊκές ημέρες κληρονομιάς γιορτάζουμε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Παραστάσεις αφήγησης για σχολεία με θέμα την πόλη στα παραμύθια ως χώρο μετάβασης και ενηλικίωσης, συλλογή μαρτυριών "Πρώτη φορά στην πόλη ..." και παράσταση αφήγησης για ενήλικες.

Σάββατο 7 Οκτώβρη στις 20.00. στο Θέατρο Μαιρηβή στου Ψυρή έχουμε την γιορτή προφορικής αφήγησης για την έναρξη των ετήσιων εργαστηρίων προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης. Προσκεκλημένη θα είναι και η Μάγδα Κοσσίδα με τις μαθήτριες της για να γνωρίσουμε την έμμετρη αφήγηση. Περιμένω βέβαια τους παλιούς μαθητευόμενους και φίλους να έρθουν να λάμψουν με τις ιστορίες που θα πουν. 

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 20.00 στο βιβλιοπωλείο Σπόρος στην Κηφησιά που νοσταλγώ, λέω κανα δυο παραμύθια των Γκρίμ και παρουσιάζω τον τόμο που βγήκε από το συνέδριο που γίνηκε για το χατήρι τους. Μέσα έχει κι ένα δικό μου κείμενο για τους φορτηγατζήδες και τους καλόγερους που λέγαν μια αστεία ιστορία που βρίσκουμε στους Γκριμ.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου ξεκινά ένας μικρός κύκλος (4 Πέμπτες) που θα διδάξω στο Κολλέγιο Αθηνών για την ξεχασμένη γλώσσα των ονείρων και των παραμυθιών.

Κι επιτέλους το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 10.00- 15.00 μ.μ στο Εργαστήρι Μαιρηβή στο Μεταξουργείο θα ξεκινήσει ο ετήσιος κύκλος (ένα Σάββατο το μήνα) για τις τεχνικές της αφήγησης "Πώς να λέω παραμύθια σαν να ξαναφτιάχνω τον κόσμο"

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 17.00 -20.00 μ.μ. ξεκινάμε και στο Μουσείο Συναισθημάτων ένα νέο κύκλο 4 συναντήσεων με θέμα "Η θεραπευτική αξία των παραμυθιών"

Την Κυριακή 22/10 στις 11.00 - 15.00 μ.μ. (με το αντίδωρο στο στόμα θα μας φέρεις άνθρωπε μου;) ξεκινά στην Περπερούνα, στην ακαδημία Πλάτωνος, ένας πολύ δημοφιλής κύκλος εργαστηρίων με θέμα "ένα παραμύθι - ένα συναίσθημα" για όσους ενδιαφέρονται να αντικρύσουν την φωτεινή και την σκοτεινή όψη των συναισθημάτων τους και να κοιταχτούν στον καθρέφτη των λαϊκών παραμυθιών. Για μια ουσιαστική συναισθηματική αγωγή με σκοπό την "συναισθηματική υπευθυνότητα". Ξεκινάμε με το all time classic συναίσθημα της γκρίνιας. Δηλώσεις συμμετοχής: 6945155340

Τέλος την Παρασκευή 27/10 ξεκινά μια νέα συνεργασία μου στο Μουσείο Σχολική ζωής στην Πλάκα με τον κύκλο "Ο Φόβος και το Παραμύθι. Μάθε τον δρόμο του Φόβου και πάρτον ανάποδα". Εγγραφές εδώ.

 Σάββατο 4/11 στις 11.00 π.μ., ξεκινά το νέο εργαστήρι «Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση» στο υπέροχο νεοκλασικό του ΚΕΘΕΑ  Διάβαση (Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής) με την υποστήριξη των αφοσιωμένων ανθρώπων που εργάζονται στην κοινότητα αυτή. Δηλώστε συμμετοχή εγκαίρως στο 6945155340.

Στις 9/11 στις 19.00,   βιβλιοπωλείο Σπόρος. Ελάτε να ακούσετε τα υπέροχα Πορτοκαλί παραμύθια της Θούλης.

Στις 10/11 στις 17.00 συνεχίζω το εργαστήρι «Παραμύθι και θεραπεία» στο Μουσείο Συναισθημάτων

και την επομένη 11/11 στις 10.00 το «Πώς να λέω παραμύθια σαν να ξαναφτιάχνω τον κόσμο» στο εργαστήρι Μαιρηβή, Κεραμικού και Δεληγιώργη στο Μεταξουργείο.

Στο 5ο Διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και αφήγησης που έχω την καλλιτεχνική διεύθυνση δίπλα στην ακούραστη Μαιρηβή εκτός από τους σπουδαίους κουκλοπαίχτες έρχεται από το Λίβανο και την Γαλλία η Ναζουά Νταρβίς τελευταίο κλαδί στην οικογενειακή παράδοση των μεγαλύτερων παραμυθάδων του Λιβάνου θα αφηγηθεί στις 18/ 11 στις 20.00 μ.μ. «Το σημείο φυγής» για παιδιά από 9 ετών και μεγάλους και στις 19/11 στις 17.00 τη «Γεύση των λέξεων»  για παιδιά από 6ετών και μεγάλους στο θέατρο Μαιρηβή Σαχτούρη και Σαρρή, Ψυρή. Θα διδάξει επίσης ένα εργαστήρι τεχνικών αφήγησης το Σάββατο 10.00 -14.00 στο εργαστήρι της Μαιρηβής Κεραμικού και Δεληγιώργη  (μην μπερδευτείτε. Αλλού το τα κακαρίσματα –στο θέατρο στου Ψυρή- κι αλλού γεννούν οι κότες –στο εργαστήρι στο Μεταξουργείο). Σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει από τον γράφοντα παράλληλη μετάφραση -συναφήγηση στα ελληνικά.

Τέλος 28/11 στις 17.00,  θα συνεχιστεί το εργαστήρι «Φόβος και παραμύθι. Μάθε το δρόμο του φόβου και πάρ’ τον ανάποδα» στο κομψότατο Μουσείο σχολικής ζωής στην Πλάκα.  Και πού θα πάει; Μέσα στο Νοέμβρη θα ξεκινήσουμε και το εργαστήρι "Ένα παραμύθι – ένα συναίσθημα" στην Περπερούνα μόλις συντονιστούμε.

Και έρχονται και παραστάσεις μου: Θα ξεκινήσουν στην Αθήνα και σε περιοδεία οι αφηγήσεις μου «Έρως και Ψυχή» μαζί με την σπουδαία νεαρή χορεύτρια Μαρία Κυρμά. Επίσης στις 25/ 11, Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, θα αφηγηθώ στην Βέροια «Γυναίκες που χάθηκαν, γυναίκες που γλίτωσαν» σε συνεργασία με το τοπικό Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης κακοποιημένων Γυναικών.

Τι έχω στον φούρνο και σας μύρισε? Συνεργασία με το νιούτσικο Bateau Lavoir στην παλιά γειτονιά μου που αλώνισα με  το ποδήλατο,  στην Νέα Κηφησιά.

Και βέβαια στον Βόλο συνεχίζω τα παιδαγωγικό εργαστήρια για γονείς και νέα ζευγάρια στην ενορία της Αναλήψεως και Αγίου Γεωργίου Ιωλκού με ανθρώπους που γίναμε πια μια οικογένεια.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

1/12 και 15/12 «Θεραπευτική αξία των παραμυθιών» στο Μουσείο συναισθημάτων

2/12«Πώς να λέω παραμύθια σαν να ξαναφτιάχνω τον κόσμο»   στο εργαστήρι Μαιρηβή.

8/12,  17.00 -20.00  στο Μουσείο σχολικής ζωής για το «Μάθε τον Δρόμο του Φόβου και παρ’ τον ανάποδα» για να μάθουμε να ξεφοβόμαστε μέσα από τα παραμύθια

9/12 11.00 -14.00 στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση στην πλατεία Αμερικής για την 2η συνάντηση «Παραμύθια ενάντια στην Εξάρτηση» 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Την Δευτέρα 4/11 αφηγήθηκα στους θαλάμους του Ογκολογικού Παίδων, πριν τα έκτακτα εορταστικά φαινόμενα που πλήττουν νοσοκομεία και ιδρύματα αυτές τις μέρες.

Την Κυριακή 10/12, 20.00 θέατρο Μαιρηβή (Σαρρή και Σαχτούρη, Ψυρή) "Και ζήσαν αυτοί καλά γιατί κάποια αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την Διεθνή Αμνηστία.

Παρασκευή 15/12 στις 20.30 για πρώτη φορά στην Αθήνα «Έρωτα και Ψυχή»  και  Κυριακή 17/12 στις 17.00 την «Ιστορία της βασιλόπιτας» στο θέατρο Μαιρηβή (Σαρρή και Σαχτούρη, Ψυρή)

Κυριακή 17/12 στις 20.00 στο θέατρο Μαιρηβή θα κάνουμε την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Προφορικού Λόγου με τους παλιούς και τους πρόσφατους μαθητευόμενους αφηγητές. Ελάτε να πείτε ιστορίες και φέρτε και μεζέδες και γλυκά να το γιορτάσουμε.

 Χριστούγεννα 25/12 θα αφηγηθώ παραμύθια για παιδιά για την Πίστη και 26/12  «Έρωτας και την Ψυχή» μαζί με την ταλαντούχα χορεύτρια Μαρία Κυρμά στο Ba.Ca.Re. στο Βόλο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 14/12 στο Θέατρο Μαιρηβή 20.00, ανθολογία λαϊκών παραμυθιών «Φάρμακο γιάνε την πληγή»,  του Μανώλη Μαυρολέοντα.