Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

Μουσείο συναισθημάτων παιδικής ηλικίας, Φιλοπάππου, 10/2016- 5/2017

Η θεραπευτική αξία των παραμυθιών

Ένας κύκλος τεσσάρων συναντήσεων με σκοπό να ανακαλύψουμε τη θεραπευτική δράση των παραμυθιών, την παρηγορητική επαφή των λέξεων με την ψυχή.
Τα λαϊκά παραμύθια έχουν βαθιά αλλά αδιόρατη θεραπευτική δράση. Τα συναισθήματα συμβολοποιούνται, γίνονται λέξεις που βαραίνουν απο το ψυχικό περιεχόμενο που σηκώνουν. Η ίδια η προσπάθεια να δομηθεί και να ειπωθεί μια ιστορία με συνέχεια και συνέπεια δομεί την ταραγμένη ψυχή.
Οι συναντήσεις δεν προτείνουν μια θεραπευτική μέθοδο αλλά ευαισθητοποιούν τον καθένα μας στη θεραπευτική αξία των παραμυθιών.
Θέματα και ημερομηνίες συναντήσεων:

1η συνάντηση 20/10
«Κι αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου άκου τον γάτο σου»
Οι ηρωίδες και οι ήρωες των παραμυθιών δεν είναι ποτέ πρωτότοκοι, προκομμένοι και πλούσιοι.
Πάντα κάτι τους λείπει και γι’ αυτό βγαίνουν στον δρόμο να βρουν την τύχη τους. Είναι τεμπέληδες, ανεπρόκοπες, μαλλιαροί ή σπανοί, σκεφτικοί και ντροπαλές. Η αυτοπεποίθηση τους είναι ένας γάτος με παπούτσια, μια γριά που μαζεύει χόρτα ή ένα μυρμήγκι που μιλά. Την ακούν και γίνονται βασιλοπούλες και βασιλόπουλα.

Τα λαϊκά παραμύθια βοηθούν στο χτίσιμο μιας συγκροτημένης και ανθεκτικής εικόνας εαυτού.

2η συνάντηση 10/11
«Γύρνα πίσω στην αλήθεια μέσα από τα παραμύθια»
Κάτω από το κρεβάτι μας ή πίσω από τα αυτιά μας υπάρχει μια μυστική καταπακτή που αν την σηκώσουμε βρίσκουμε την μαρμάρινη σκάλα που μας κατεβάζει σε ένα ονειρικό κόσμο με δέντρα που καρποφορούν ρουμπίνια και διαμάντια, όμορφες πριγκίπισσες και πρίγκιπες που χορεύουν ασταμάτητα ολονυχτίς. Τα παπούτσια μας λιώνουν εκεί κάτω από το χορό και υπάρχει κίνδυνος να μπαίνουν χαλίκια και αγκάθια όταν βαδίζουμε τον δρόμο της πραγματικότητας.

Τα ίδια τα παραμύθια μας προειδοποιούν για τους κινδύνους της εξιδανίκευσης, της φαντασίωσης, της ονειροπόλησης και μας επαναφέρουν τις 12 πριγκίπισσες μας στην ομορφιά και την ευθύνη της πραγματικότητας.

3η συνάντηση 1/12
«Μέσα στο σκοτεινό δάσος. Η εφηβεία και η μέση ηλικία»
Το ταξίδι της ψυχής προς την ολοκλήρωση περνά συχνά ένα σκοτεινό και αδιαπέραστο δάσος.
Εκεί βρισκόμαστε μόνοι και τον δρόμο τον χάνουμε. Το κορίτσι πρέπει να γίνει γυναίκα και το αγόρι άντρας.
Το παιδί πρέπει να πεθάνει και να γεννηθεί ο ενήλικας. Συχνά τα λαϊκά παραμύθια περιγράφουν αυτό που έλειψε στις σύγχρονες κοινωνίες, τις τελετές μετάβασης από το ένα στάδιο της ζωής στο άλλο (rite de passage).

Η εφηβεία και η μέση ηλικία είναι περίοδοι βαθιάς κρίσης, χασίματος στο σκοτεινό δάσος που τα παραμύθια ξέρουν να καθοδηγούν.

4η συνάντηση 15/12
«Η ξυλένια κούκλα. Πώς σκληραίνει και πώς μαλακώνει το δέρμα μετά το τραύμα»
Η αφήγηση και η ακρόαση παραμυθιών χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες. Ένα από τα συχνότερα παραμυθιακά μοτίβα προσπαθεί να βγάλει την τραυματισμένη ψυχή από το καβούκι που αναπτύσσει μετά το τραύμα, να την ξεπλύνει, να την περιποιηθεί και να την στολίσει ώστε να βρει την αρχική της ομορφιά.

Διάρκεια σεμιναρίου: σύνολο 12 ώρες σε 4 συναντήσεις, 3 ώρες κάθε συνάντηση
Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 20/10, 10/11, 1 και15/12, 5μ.μ. έως 8μ.μ.
Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Το Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ το βιωματικό εργαστήρι προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης 
Ένα Σάββατο κάθε μήνα από τις 11.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ. 
 Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, 20 Ιανουαρίου 2018, 10 Φεβρουαρίου 2018, 10 Μαρτίου 2018, 28 Απριλίου 2018 και 19 Μαΐου 2018. 

 Τα λαϊκά παραμύθια περιγράφουν την πορεία του ανθρώπου προς την ψυχική, κοινωνική και πνευματική ολοκλήρωση. Οι ήρωες είναι συνήθως παιδιά, προέφηβοι, έφηβοι ή νέοι αντιμέτωποι με μια έλλειψη ή με μια ανάγκη. Σκοπός τους η αποκατάσταση μιας κατεστραμμένης τάξης ή το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Στην πορεία θα αντιμετωπίσουν δράκους και τέρατα, πειρασμούς και περισπάσεις, αμφιβολίες και προδοσίες. Θα δεχτούν βοήθεια και θα αλλάξουν. Στο τέλος θα κατακτήσουν το στόχο τους και θα επιβραβευτούν με πλούτο, έρωτα, κοινωνική καταξίωση αλλά και την ευθύνη να δημιουργήσουν οικογένεια και να κυβερνήσουν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο βασίλειο. 
Η εξάρτηση είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν από την αναχώρηση από το οικείο μέχρι την τελική νίκη. Τα σύμβολα συγκεκριμένων παραμυθιών μπορούν να βοηθήσουν στην πορεία της ανεξαρτητοποίησης καθενός μας και να εκφράσουν τους σύγχρονους κινδύνους. Οι λύσεις που προτείνουν είναι αιώνιες και παναθρώπινες, ποικίλες αλλά συγκεκριμένες. 

Το παρελθόν αυτής της δράσης: Το εργαστήρι εμπνέεται από το πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών για παιδιά Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δημιούργησα για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας Κύπρου και εφαρμόζεται παγκύπρια από εκπαιδευτικούς και στελέχη που έχω επιμορφώσει εδώ και πάνω από 15 χρόνια με επιτυχία. 
Θα προσαρμοστεί όμως στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των συμμετεχόντων 

Σκοπός: Η γνωριμία και η άντληση δύναμης και ομορφιάς από την λαϊκή παράδοση, η αξιοποίηση της σοφίας της μυθικής σκέψης για την πρόληψη δημιουργίας εξαρτητικής προσωπικότητας και για την στήριξη στον αγώνα μας ενάντια σε κάθε είδους εξαρτήσεων. 

Σε ποιους απευθύνεται: σε ενήλικες. Σε εραστές της προφορικής αφήγησης, σε γονείς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σε όσους έχει επηρεαστεί η ζωή τους από την εξάρτηση, και σε όποιον επιθυμεί να στηριχτεί στην δύναμη της λαϊκής προφορικής παράδοσης. 

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής : info@ storytelling.gr - τηλ:6945155340 
Kόστος συμμετοχής : 25 ευρώ ανά συνάντηση (θα γίνεται έκπτωση σε ειδικές περιπτώσεις). 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυροπούλου 29 - Πλατεία Αμερικής, τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 8653960-εσωτερικό 111, e - mail : politistiko@ kethea-diavasi.gr 

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ 
Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην πλατεία Αμερικής. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης, οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. 
Aπευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, νεαρούς ενήλικες άνω των 21, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς χρήστες και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. 

Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου 210 86 26 761. 
Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης 210 86 12 604.