Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

Α. Βιωματικά εργαστήρια

Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή

Μια περιπλάνηση στο δάσος των παραμυθιών και στην ζούγκλα των μύθων αναζητώντας τα μονοπάτια προς το ξέφωτο της πραγματικότητας. Εισαγωγή σε μια πανάρχαια τέχνη, την τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και της ξεχασμένης γλώσσας που ακόμα μιλούν τα παιδιά και τα όνειρα μας. Οι συμμετέχοντες αναζητούν τις παιδαγωγικές,  θεραπευτικές και καλλιτεχνικές εφαρμογές της στηριγμένοι στην μαθητεία σύμφωνα με την επιστημονική θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. 

  Λαϊκά παραμύθια και συναισθήματα     Εκπαιδεύοντας την ενδοπροσωπική και την διαπροσωπική νοημοσύνη για την συναισθηματική υπευθυνότητα

Μέσα στο σκοτεινό δάσος των παραμυθιών πώς ξεχωρίζουν τα συναισθήματα; Πάντα χρειάζεται ένα μικρό φωτάκι για να διακρίνουμε τι είναι δέντρο και τι είναι πέτρα, τι είναι πουλί και τι είναι ζώο, τι είναι ακίνδυνο και τι είναι επικίνδυνο;   Στο λαϊκό παραμύθι ποτέ δεν ονομάζονται τα συναισθήματα. Οι ήρωες και οι ηρωίδες πάσχουν και πράττουν. Όσοι ακούν υποθέτουν συναισθήματα και σκέψεις από τις πράξεις. Κοιτάνε την ζωή τους μέσα από τον καθρέφτη των παραμυθιών και την βλέπουν ξεκάθαρα. Μαθαίνουν την όψη και τις συνήθειες κάθε συναισθήματος σαν να είναι ένα άγριο ζώο.   

Το αντίθετο του Φόβου. Μάθε το δρόμο του φόβου και πάρ΄τον ανάποδα

Ο Φόβος μπαίνει στο κεφάλι μας και σκέφτεται για μας. Ο Φόβος μπαίνει στο σώμα μας και το μεταμορφώνει. Κλέβει την ζωή μας και την ζει ενώ εμείς κοιτούμε άβουλοι. Ο Φόβος μαθαίνεται και πολλοί τον διδάσκουν σε παιδιά και μεγάλους. Ελάχιστοι όμως θα μας μάθουν πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Πώς να τον κρατήσουμε σε απόσταση. Πώς να τον κάνουμε σύμμαχο και απελευθερωτή.

Ποιό είναι το αντίθετο του; Όχι το θάρρος. Η παράδοση των μύθων και των παραμυθιών θα μας το πει.

 Λαϊκά παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση  Ένα εργαστήρι για την πρόληψη και την κατανόηση της εξάρτησης μέσα από την σοφία των παραμυθιών όλων των λαών. Θα βασιστεί στην πολύχρονη πετυχημένη εφαρμογή του παιδαγωγικού προγράμματος «Λαϊκά παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση» που δημιούργησε και εφάρμοσε ο Δρ. Στέλιος Πελασγός για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών Κύπρου.