Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

Δεν σε φοβάμαι.

Μύθοι και παραμύθια ενάντια στον εκφοβισμό.

Η λαϊκή παράδοση των λαών προσφέρει την σοφία της για να μπορέσει ο αδύναμος να αντιμετωπίσει την βία και τις απειλές του ισχυρού. Σε μέρες τρομοκρατίας των ενηλίκων και διάλυσης των κοινοτήτων και των οργανωμένων μορφών αλληλοβοήθειας, ο σχολικός εκφοβισμός εξαπλώνεται.

Τα παραμύθια ήξεραν πάντοτε να προστατεύουν και να προλαμβάνουν.

Τα παραμύθια ήξεραν πάντοτε να ενθαρρύνουν τον αδικημένο.

Τα παραμύθια μας μάθαιναν να μην κοιτούμε μόνο με τα μάτια.

Ο Δρ. Πελασγός συνεχίζοντας την πολύχρονη καλλιτεχνική και επιστημονική του έρευνα για την παρουσίαση και την διαχείριση του φόβου μέσα από την προφορική λαϊκή παράδοση των λαών συλλέγει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει μύθους και παραμύθια ενάντια στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Αυτή η παράσταση αφήγησης αποτελεί την τελευταία παράσταση του τριπτύχου για τον Φόβο. Οι δύο προηγούμενες είναι:

1. Μην φοβάσαι. Μύθοι και παραμύθια για τον Φόβο. Σε αυτήν παρουσιάζονται οι διαφορετικές μορφές του φόβου, ο φόβος που προστατεύει αλλά και ο φόβος που παραλύει, ο φόβος που ξεγελιέται, που αναζητείται ή που νικιέται. Αυτή η παράσταση περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα σε 3 μορφές προσαρμοσμένες στις ηλικίες των θεατών (πρωσχολική και πρώτη σχολική, σχολική, προεφηβική/ εφηβική και ενηλίκων)

2. Μάγισσες και λύκοι. Θρύλοι και λαϊκές ιστορίες για τα φόβητρα. Σε αυτήν παρουσιάζονται δύο μορφές σκιάχτρων που δημιουργούνται από κοινωνίες που βρίσκονται σε κρίση και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους οι μάγισσες και οι λύκοι. Οι μάγισσες όμως κάποτε γίνονται σοφές γιάτρισσες και οι λύκοι μαγικοί βοηθοί προς την ελευθερία.