Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

Τι είναι ένα δώρο;

Λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις του Δωδεκαημέρου

Τρεις ιστορίες διαμορφωμένες έτσι ώστε να θυμηθούμε την πραγματική αξία ενός δώρου. Ένα δώρο είναι μια πράξη Προσφοράς. Δεν είναι ούτε συνήθεια ούτε υποχρέωση. Ένα δώρο είναι η ουσία της ανθρώπινης ελευθερίας, θεμέλιο που συνέχει ανθρώπινες σχέσεις και κοινωνίες. Είναι η δύναμη της Αγάπης η οποία μπορεί να κορυφωθεί ως την Θυσία.

Η πρώτη ιστορία είναι μια ελληνική παράδοση για τον Βυζαντινό Άγιο Βασίλη. Ένα δώρο μπορεί κάποτε να αφοπλίσει και τον πιο άγριο εχθρό. Ένα δώρο μπορεί να νικήσει όποιον έμαθε μόνον να διεκδικεί και να αρπάζει. Η δεύτερη είναι ένα λαϊκό παραμύθι από την Αθήνα καταγραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε αυτό ακούμε σοφά νιαουρίσματα γιατί ακόμα και οι γάτες ξέρουν πως ένα δώρο δεν μπορείς να το απαιτείς. Η τελευταία ιστορία είναι απροσδόκητα ένα παλιό και αγαπημένο αμερικάνικο διήγημα. Σε αυτό η διάθεση της προσφοράς κορυφώνεται μέχρι την θυσία και η αγάπη θριαμβεύει.

Ανάλογα με την διάθεση των ακροατών μπορούν να ακουστούν συμπληρωματικά μια ρώσικη ιστορία του Τολστόι για τον φτωχό τσαγκάρη που περίμενε την επίσκεψη του Χριστού, μια παλιά ευρωπαϊκή παράδοση για το έλατο και τον κοκκινολαίμη ή δυό αστείες και τρομερές ελληνικές παραδόσεις για την εμφάνιση των καλικάντζαρων σε έναν νερόμυλο ή στο κάρο ενός Βλάχου.