Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

Αυτή την εποχή παρουσιάζω τακτικά για σχολεία το εκπαιδευτικό μου πρόγραμμα "Χρώματα της αναπηρίας" στην Κοιν.Σ.Επ. εργασιακής και κοινωνικής ένταξης "Μύρτιλλο Καφέ".

Τα λαϊκά παραμύθια και οι παραδόσεις είναι το θεμέλιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δημιούργησα και παρουσίασα. Μερικά απο αυτά είναι τα εξής: 

Τρομάξτε τον Φόβο : Ο φόβος μπορεί να είναι εχθρός αλλά μπορεί να είναι και φίλος. Ο φόβος μπορεί σκλαβώσει αλλά μπορεί και να προστατεύσει την ελευθερία. Μέσα από τα παραμύθια και τα παιχνίδια θα τον εξημερώσουμε. 

Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση: Το πρόγραμμα για την πρόληψη της εξάρτησης από ουσίες (ναρκωτικά, αλκόολ) εφαρμόζεται για 13 χρόνια με μεγάλη επιτυχία στα Δημοτικά σχολεία της Κύπρου από δασκάλους και κοινωνιολόγους -στελέχη της αστυνομίας που επιμορφώθηκαν και συνεργάζονται μαζί μου.  Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί για ενήλικες στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

Η γένεση της μουσικής:  Ένα εργαστήρι -παράσταση στηριγμένο στο βυζαντινό και αραβοπερσικό κανονάκι και στην οικογένεια του (το αρχαιοελληνικό επιγώνιο, το φιλανδικό κάντελε και το ιαπωνικό κότο). Τα παιδιά ακούν μύθους για την γέννηση της μουσικής από την Ελλάδα, την Φιλανδία και την Ιαπωνία, τραγουδούν και παίζουν.