Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

 pΗ πρώτη συλλογή ποιημάτων μου έφτασε στο χαρτί. Οι Ασταθείς Προσευχές εκδόθηκαν από την Πρώτη ϋλη και περιμένουν να τις ψιθυρίσετε.

 

NashrudinΒγήκε για τα 100 χρόνια που χάθηκε η πατρίδα μου η Σμύρνη και ήρθε ο παππούς μου πρόσφυγας το βιβλίο που χρωστώ στον δάσκαλο μου, τον πατριώτη μου Νασραντίν Χότζα. Παραγγείλτε το στο μικρό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας.

 

 

Το πρώτο μου κόμικ σε συνεργασία με τον εικονογράφο Σπύρο Γουσίδη για λογαριασμό της Ορνιθολογικής Εταιρείας με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας προστασίας του κιρκινεζιού.

ΝΕΟ σωτήριο Εγχειρίδιο.

Καλικατζαρολογία - Καλικατζαροδιωκτική.

Όλα όσα χρειάζεται να μάθεις για να μην σου κατουρήσουν τα μελομακάρονα.

 

 

 xrΤα μυστικά του παραμυθά. Μαθητεία στην προφορική λογοτεχνία και αφήγηση. Ένα βιβλίο αναφοράς που αναλύει την λειτουργία της τέχνης μου και τον τρόπο μετάδοσης της. Αποδεικνύει με ερευνητικά δεδομένα τα παιδαγωγικά της ωφέλη και περιέχει πλούσια βιβλιογραφία αλλά διαβάζεται σαν παραμύθι.

 nea Χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις από μένα και δυό μέλη του εργαστηρίου μου που δημοσιεύτηκαν το Δεκέμβριο 2014 σαν συνοδευτικό βιβλιαράκι δώρο με την εφημερίδα τα ΝΕΑ. Τα ζώα τσακώνονται για το ποιό θα πρωτοπάει στην φάτνη, ένας πιτσιρίκος βρίσκει το θάρρος να πει τα κάλαντα σε μια τρομερή κυρία και δυό αναμνήσεις από τον Θεσσαλικό κάμπο

neqéΠαραμύθια και Φυσική. Δυό σύγχρονα επιστημονικά "παραμύθια" από τον καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Κόλλια κι εμένα. Χαρούμενα έργα μακροχρόνιου πνευματικού κόπου που μιλούν για την διατήρηση της θερμότητας και την μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στα νεύρα, με γίγαντες, νάνους και βοσκόπουλα! Δημοσιευτηκε κι αυτό Δεκεμβρη 2014 με τα ΝΕΑ

χρΤο χριστόψωμο του εχθρού. Ένα τρυφερό διήγημα βασισμένο σε μια ιστορία ζωής. Ένα ψωμί που δίνεται χωρίς ελπίδα ανταπόδοσης από το χέρι εχθρού μετουσιώνεται στην καρδιά ενός παιδιού και σώζει τον ξένο.

  

orΟρφέας. Από την γη της Θράκης στην γη των ίσκιων. Ένα βιβλίο που παντρεύει τους μύθους με τονΚαραγκιόζη. Το έγραψα και το παρουσίασα σε παραστάσεις μαζί με τον γνήσιο καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Βουλτσίδη. Μεταφράστηκε στα τουρκικά και διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο της Ανδριανούπολης.

 

 

 ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

vasaskokkoly

 Η ιστορία της βασιλόπιτας -Το άστρο της γέννησης -Ο κοκκινολαίμης και το έλατο- Κόκκινα χριστουγεννιάτικα αυγά -Όχι στον μεταλλαγμένο κακό λύκο

 Συλλογές μαρτυριών

 xrO Xρόνος έγινε λόγος. Ένας αιώνας μέσα από προφορικές αφηγήσεις. Ιστορίες  που μάζεψα από παππούδες και γιαγιάδες του εργαστηρίου στο Βόλο. Οργανωμένες σε  "Αφηγηματικό ημερολόγιο" ώστε κάθε ημέρα και σχόλη να έχει τις ιστορίες της και να  μπορεί ο γονιός και ο δάσκαλος να της διαβάζει μεγαλόφωνα και να θυμίζει πώς κάποτε  η Ιστορία ήταν η πραγματικότητα ενός παλικαριού ή μιας κοπέλας.

 ergΕργαστήρι αφήγησης. Ιστορίες αφανών παππούδων και γιαγιάδων μας και  αποσπάσματα ημερολογίου ταπεινών ζωών που ακούστηκαν στην παρέα του  εργαστηρίου τρίτης ηλικίας.

 Ορισμένα βιβλία που συνέγραψα ή που έβαλα λέξεις

akou Άκου μια ιστορία. Η παραδοσιακή τέχνη της προφορικής αφήγησης και η αναβίωση της στις μέρες μας. εκδόσεις Ακρίτας. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα για την αναβίωση της αφήγησης με αφορμή τον ομώνυμο κύκλο εκδηλώσεων που συνδιοργανώσαμε με τον Απόστολο Δοξιάδη στο ϊδρυμα Γουλανδρή -Χορν  (1995-6) για να γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό το νέο αυτό καλλιεχνικό ρεύμα. Στο βιβλίο περιέχονται συνέντευξη και μεταφράσεις μου.

 spanos Ο Σπανός τζι οι σαράντα δράτζιοι. Είχα την τιμή να μεταφέρω στην ελληνική το κυπριακό λαϊκό παραμύθι που χάραξε αριστουργηματικά πριν από χρόνια ο Χαμπής. Ένα μνημείο για την κυπριακή λαϊκή και σύγχρονη τέχνη που επανεκδόθηκε σε τρίγλωσση εκδοχή.