Στέλιος Πελασγός Δρ.

Παραμύθι, μύθος, θρύλος και η ενσάρκωση τους     steliospelasgos@yahoo.gr

 

 

 

 

Ο Σ. Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης (storytelling) στην Ελλάδα το 1991 και από τότε ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις αφήγησης λαϊκών ιστοριών, παραμυθιών, μύθων αλλά και σύγχρονων δημιουργιών προφορικής λογοτεχνίας.

  Οι ιστορίες του αλλάζουν αποχρώσεις για να ταιριάξουν με το φως και τον τόπο, με την ηλικία, τους φόβους και τα όνειρα των ανθρώπων που τις απολαμβάνουν. Στο τέλος πάντοτε φροντίζει να μένει στο στόμα μια γεύση χαράς, εμπιστοσύνης κι ελπίδας για την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει.

  Έχει δώσει παραστάσεις αφήγησης σε θέατρα και πλατείες χωριών, σε καταυλισμούς τσιγγάνων και σε μουσεία, σε ωδεία και σε λεωφορεία, σε ελληνιστικά ερείπια και βυζαντινές εκκλησίες, σε παλάτι ιπποτών στην Μάλτα και σε κρύπτη μοναχών στην Βυρηττό, σε γάμους και σε φυλακές, σε jazz club και σε γηροκομεία, σε κήπους στην Γαλλία και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Βαρσοβία,  σε οθωμανικά λουτρά στην Πάφο και σε μεσαιωνικά παλάτια στην Λευκωσία, σε σχολεία και σε μπαράκια.

  Κληρονόμησε την τέχνη του από την γιαγιά του, την Δήμητρα από την Ελευσίνα. Μετά από περιπλάνηση και σπουδές στους δρόμους της φιλολογίας, του σωματικού θεάτρου, της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας βρήκε το δρόμο των ιστορητών στη Γαλλία δίπλα σε μάστορες του λόγου. Ο δρόμος αυτός τον έφερε πίσω σε ελληνικά χωριά και πολιτείες δίπλα σε λαϊκούς αφηγητές και σοφούς σαλούς όπου συνεχίζει τη μαθητεία του.